Gods- og Logistikeffekter i vurderingen af store infrastrukturprojekter - Hansen, Sten (Proceedings from the Annual Transport Conference at Aalborg University, 2003)
Der er en stigende fokus på godstransport i Europa på flere niveauer, som følge af den øgede økonomiske integration. Et af de forhold, som er genstand for øget opmærksomhed, er samspillet mellem infrastruktur og godstransport hhv. godstransportens betydning for virksomheder. Forbedringer i infrastrukturen har umiddelbare effekter på godstransporten og disse ændringer kan – i varierende omfang – medfører ændringer i virksomheders logistik. Der er tale om et samspil, der er vanskeligt at identificere og uden simple årsag-virkningssammenhænge. I beslutningsgrundlaget for store infrastrukturinvesteringer har konsekvenserne for godstransport ikke nogen fremtrædende rolle, bl.a. på grund af manglende viden om samspillet. Sædvanlige samfundsøkonomiske vurderinger af infrastrukturprojekter medtager ændringer relateret til transportens rutevalg mv. og medtager i reglen kun ændringer i kørselsomkostninger. De afledte effekter for virksomhederne er ikke belyst. Hvordan man kan inddrage effekter for gods og logistik i vurderingen af infrastrukturprojekter er derfor et emnerne for delprojekt "Vurderingsmetoder" under det virtuelle Center for Logistik og Transport (CLG). CLG er et tværfagligt forskningssamarbejde mellem flere universiteter og indlægget vil præsentere nogle af resultaterne fra dette delprojekt.