Fremme af miljøstyring i transportvirksomheder - Frank, Marianne; Boeshave, Erik (Proceedings from the Annual Transport Conference at Aalborg University, 2003)
Der er fokus på miljøstyring i transportvirksomhederne. Dels vokser ønskerne fra transport- køber side om dokumenteret miljøstyring, dels ligger der økonomiske gevinster og venter for dem, der forstår at integrere miljøstyringen i virksomhedens drift. Men det første skridt i et systematisk miljøarbejde er, ikke mindst hos mindre vognmands-virksomheder, ofte det sværeste. Det er et nyt fagområde, og de nødvendige ledige ressourcer til effektivt at anvende standardiserede værktøjer er sjældent tilstede. Derfor er der som led i transporterhvervets, transportkøbernes og myndighedernes indsats for at fremme udviklingen af, og efterspørgslen efter mere effektive, konkurrencedygtige og miljørigtige transport- ydelser, udviklet en række operationelle værktøjer, herunder miljøstyringssystemet ”Styr på miljøet i transportvirksomheder”. Med henblik på at udbrede kendskabet til og anvendelsen af de udviklede hjælpeværktøjer og metoder gennemfører Dansk Transport og Logistik (DTL) og International Transport Danmark (ITD) i samarbejde med Institut for Transportstudier i 2002-2003 en række projekter til fremme af miljøstyring i transportvirksomheder. Projekterne, der i 2002-2003 finansieres af Færdselsstyrelsen, omfatter følgende tiltag: Etablering og drift af transportbranchens miljøHOT-LINE, der understøtter transport- virksomhederne i deres miljøarbejde. Etablering og drift af hjemmesiden miljoetransport.dk, der understøtter udbredelsen af miljøstyring i transportvirksomheder. Udbredelse af kendskab til Best Practice - blandt andet eksempler med virksomheders erfaringer med, og resultater af, at anvende værktøjer og metoder fra miljøstyringsværk- tøjet ”Styr på miljøet i transportvirksomheder”. Formålet er at inspirere transportvirk-somheder, der vil/har behov for at udvikle mere effektive, konkurrencedygtige og miljø- rigtige transporter.