Udvikling af nye koncepter for jernbanegodstransport - Jespersen, Per Homann; Nielsen, Lise Drewes; Frisbæk, Jack (Proceedings from the Annual Transport Conference at Aalborg University, 2003)
Det har gennem mange år været et vigtigt element i EU's – og Danmarks – trafikpolitik, at jernbanen skulle have en betydeligt større andel af godstransporten. Det har imidlertid af mange forskellige grunde vist sig vanskeligt at realisere denne politik. I et samarbejdsprojekt mellem den største godsoperatør på det danske skinnenet Railion Denmark, Roskilde Universitetscenter og Teknologisk Institut har der været fokuseret på hvilke muligheder operatøren har for at nedbryde barrierer og opbygge kompetencer med henblik på at fremme overflytningen af gods til jernbanen. Gennem en række aktiviteter, herunder et fremtidsværksted med aktører i transportkæden, er der blevet fokuseret på hvilke initiativer Railion Denmark her og nu kan sætte i værk med henblik på at opnå disse langsigtede mål. Det beskrives også hvorledes nogle af de udviklede koncepter kan generaliseres til GTS-ydelser (GTS: Godkendte Teknologiske Serviceinstitutter).