Scenarier for fremtidens godstransport: - et metodeudviklingsprojekt - Nielsen, Lise Drewes; Jespersen, Per Homann; Hartmann-Petersen, Katrine (Proceedings from the Annual Transport Conference at Aalborg University, 2003)
Et delprojekt under CLG (Virtuelt Center for logistik og godstransport, www.ctt.dtu.dk/projects/clg) har til formål at udvikle en konceptuel model for fremtidens godstransport. Det sker i en kombination af udvikling af kvalitative scenarier og udformning af kvantitative modelleringer af de beskrevne scenarier. FLUX-Center for Transportforskning på RUC har påtaget sig opgaven med at udvikle de kvalitative scenarier med det formål at besvare spørgsmålet: Hvorledes kan konstruktion af scenarier bidrage til fremtidig forskning inden for området? Som et led i forskningsprojektet blev der afholdt et scenarieværksted med titlen: ”Fremtidens godstransport i Europa set med danske briller – med fokus på miljø, økonomi og regulering”. En række aktører fra transportsektoren blev inviteret til at deltage i værkstedet med det over- ordnede mål i fællesskab at få udviklet en række scenarier for fremtidens godstransport. Hen- sigten med at gennemføre scenarieværkstedet var således følgende: Er det muligt at udvikle scenarier på andre måder end ved forskeres skrivebordsarbejde? Kan det gøres i læreprocesser, hvor aktører i sektoren inddrages aktivt? Er scenarieværkstedet som metode velegnet hertil? Scenarieværkstedet består at et mix at to metoder: Scenarier og scenarieværkstedet. Gennem de seneste årtier er scenarieværkstedsmetoden udviklet som samfundsvidenskabelig analyseredskab i krydsfeltet mellem fremtidsværkstedsmetoden og scenarieudviklingsmetoden (fleximodo).