Trafikantenes verdsetting av bedre kvalitet på kollektivtilbudet: En Stated Preference-undersøkelse på internett - Nossum, Åse (Proceedings from the Annual Transport Conference at Aalborg University, 2003)
Kollektivtransporten i Norge står overfor nye utfordringer siden tilskuddene til kollektivtrafikken er redusert betraktelig de siste årene. Utfordringene kollektivtransporten står overfor stiller krav til bedre kunnskap om trafikantenes ønsker og behov. Dette gjelder både prioritering av nye tilbud og avveiningen mellom allerede eksisterende tilbud. Det er derfor viktig å utvikle metoder som gir bedre grunnlag for å foreta disse avveiningene. Analysene i denne artikkelen baserer seg på data samlet inn høsten 2002 i forbindelse med prosjektet ”Samvalganalyse for Oslo og Akershus 2002”. Hovedformålet med prosjektet har vært å analysere trafikantenes preferanser og vurderinger av kvaliteten på kollektivtilbudet, i tillegg til å finne ut om trafikantenes verdsettinger har endret seg over tid. Det er i første rekke blitt fokusert på reisetid, bytte av transportmiddel, forsinkelser og om det finnes en egen preferanse for skinnegående transportmidler fremfor buss. Hovedfinansieringskilden til prosjektet har vært AS Oslo Sporveier.