Ny Øresundsforbindelse: Helsingør-Helsingborg - Holm, Jan (Proceedings from the Annual Transport Conference at Aalborg University, 2003)
Der beskrives konsekvenserne af at anlægge en tunnel mellem Helsingør og Helsingborg for togtrafik samt at etablere en fuld Øresundsring, der indebær, at et tog kan køre Øresund rundt på ca. 2 timer. I nærværende undersøgelse er der arbejdet med 2 niveauer for integration: ingen integration, svarende til dagens situation og fuld integration, svarende til at samfærdslen på tværs af grænsen er som inden for det enkelte lands grænser Baseret på eksisterende modeller (og datagrundlag) i Danmark (KRM) og i Sverige (Sampers) er udviklet en portzonemodel, der er i stand til at behandle den fremtidige trafik over Øresund. I det aktuelle udredningsarbejde arbejdes der med et basisår (2001), samt to fremskrivningsår (2015 og 2030). For hver at disse fremskrivningsår analyseres fire forskellige tilstande. I 2030 finder trafikberegningerne da, at man ved ingen integration (dvs. som i dag) får en trafik på ca. 23.000 i døgnet i HH-tunnelen. Ved en fuld integration fås en trafik på over 70.000 rejsende som sum af begge retninger. Ud over den to-sporede tunnel etableres der en 10-minutters drift på Øresundsringbanen forbindende Helsingør – Helsingborg – Lund – Malmø –København - Helsingør. Hvis man i 2030 betragter tilfældet med minimum integration, vokser trafikken på Kystbanen foranlediget af tunnelbygningen med 11.000 passagerer i døgnet med ca. 23.000 i tunnelen (og uændret 15.000 på Øresundsbroen). Den samfundsøkonomiske analyse består i, at der beregnes trafikøkonomiske konsekvenser, som suppleres med et bidrag fra faktorer, som mobilitet og regionaløkonomisk effekt.