Kørselsafgifter for lastbiler - Mertner, Jesper (Proceedings from the Annual Transport Conference at Aalborg University, 2001)
Projektet DESIRE, der gennemføres under EU's 5 rammeprogram for forskning, har til formål at udvikle et europæisk system for road pricing for lastbiler. Projektet omfatter alle de aspekter, som er kritiske, når et system for kørselsafgifter (road pricing) skal etableres, bl.a. tekniske og økonomiske aspekter, betalingsprocedurer og clearance, institutionelle og organisatoriske forhold, lovgivningsmæssige forhold samt brugeraccept. Projektet har følgende overordnede formål: at opstille en række mulige udformninger af et fremtidigt road pricing system (IRPS, Inter-Urban Road Pricing System) for lastbiler uden for byområder, med mulighed for en senere udvidelse til øvrige køretøjer og til byområder. at analysere en række aspekter, der er kritiske for succesen af IRPS, herunder mulig accept hos myndighederne og slutbrugerne at udarbejde retningslinier og anbefalinger for valg, udformning, finansiering og implementering af IRPS i Europa. I dette indlæg præsenteres resultater fra de første faser af projektet, samt det videre forløb af projektet.