Et fullstendig restrukturert busstilbud og videreutviklingen av forstadsbanen til et integrert jernbane- og light rail-tilbud. To sentrale element i utviklingen av et forbedret kollektivtilbud i Stavangerregionen (N) - Heinzerling, Gottfried (Proceedings from the Annual Transport Conference at Aalborg University, 2001)
I Stavangerregionen er ambisiøse målsettinger for å unngå eller redusere en fremtidig vekst i (person-) biltrafikken satt på dagsorden. Et ambisiøst investeringsprogram ligger til grunn for Transportplanen for Nord-Jæren (Stavangerregionen) i perioden 1998 – 2007 med målsettingen om å bidra til signifikant høyere markedsandeler for gang- /sykkel og kollektivtransporten som mer miljø- og byvennlige transportformer. Det har derfor i det regionale transportplanarbeidet vært et sterkt fokus på utviklingen av strategier som vil sikre regionens kollektivtrafikk økte markedsandeler. Planarbeidet på to tiltaksområder for et forbedret kollektivtilbud presenteres kortfattet i dette bidraget. Det første tiltak med et perspektiv på 5 til 10 år er introduseringen av et sterkt forbedret og restrukturert rutebusstilbud fra 2002 av. Det andre tiltak er videreutviklingen av dagens lokalogtilbud til et integrert regionalt jernbane- og kombibanetilbud og er av langsiktig karakter.