Betydningen af partikelfiltre for luftkvalitet og sundhedseffekter - Jensen, Steen Solvang; Hertel, Ole; Berkowicz, Ruwim; Wåhlin, Peter; Palmgren, Finn; Raaschou-Nielsen, Ole; Loft, Steffen (Proceedings from the Annual Transport Conference at Aalborg University, 2001)
Konsekvenser for emission, luftkvalitet, befolkningseksponering og sundhedseffekter af montering af partikelfiltre med en effektivitet på 80% på alle tunge dieselkøretøjer i Danmark er vurderet pba. eksisterende data. Sundhedsmæssige vurderinger er baseret på en metode udviklet af WHO, som tager udgangspunkt i PM10 i bybaggrundsluften. Beregningerne, der er behæftet med meget stor usikkerhed, viser at forureningen med PM10 kun reduceres lidt (skønsmæssigt omkring 2%) i byernes baggrunds- luft. Den beskedne reduktion skyldes, at en meget stor del af denne forurening er regional, d.v.s fra hele Europa, samt at dieselpartikler hovedsageligt er ultrafine med meget lav masse. De sundhedsmæssige gevinster bliver derfor tilsyneladende beskedne. Beregningerne med WHO’s metode resulterer således kun i en reduktion på 22 for tidligere dødsfald, som kunne spares ved montering af filtre. Imidlertid mistænkes de ultrafine partikler i dieselemission for at være ansvarlige for en væsentlig del af de partikelrelaterede helbredseffekter, og de ultrafine partikler reduceres med omkring 1/3 ved montering af filtre. Derfor må helbredseffekten antages at underestimeres ved den anvendte WHO metode.