Miljøzoner, partikler og sundhed - Køster, Henrik; Jensen, Mads Paabøl; Hertel, Ole; Jensen, Steen Solvang; Berring, Pia (Proceedings from the Annual Transport Conference at Aalborg University, 2001)
Partikler fra tunge køretøjer er en af de mest sundhedsskadelige emissioner fra trafikken. Det er i dag teknisk muligt på en lastbil at montere et partikelfilter, som reducerer partikelemissionen med helt op til 80%. Det er imidlertid forholdsvis dyrt, og det vil ikke være samfundsøkonomisk rentabelt at montere filtre på hele den danske lastbilpark. I stedet kan man målrette et krav om brug af partikelfiltre til centrale byområder, hvor befolkningens eksponering - og dermed den sundhedsmæssige skade - er størst. Dette kan gøres i form af miljøzoner, som er zoner, hvor der gælder særlige regler for trafikken begrundet i miljøhensyn. Konsekvenserne af at indføre sådanne miljøzoner er vurderet for tre case-byer - København, Aalborg og Vejle - og på baggrund af dette er der foretaget en vurdering af konsekvenserne for henholdsvis de 4 og de 10 største byer i Danmark. Konsekvenserne omfatter økonomi, trafik og sundhed, og desuden beskrives de mere holdningsprægede konsekvenser for bilejerne.