Ringvirkninger og kravet om den perfekte trafikkprognose - Strand, Sverre (Proceedings from the Annual Transport Conference at Aalborg University, 2000)
Også i transportsammenheng skal det altså være slik at den tradisjonelle nytte-kostnadsanalysen ivaretar ringvirkningene dersom man (bl a) predikerer riktig både generell trafikkutvikling og nygenerert trafikk som en følge av det aktuelle tiltaket. Forutsetningene for at ringvirkningene håndteres implisitt er m a o den 'perfekte' trafikkprognose. Med bakgrunn i dette potensielle (negative) sirkelresonnement drøftes først noen sider ved ringvirkningsproblematikken i sin ’alminnelighet’. Videre diskuteres et prosjekt om ’Luftfartens ringvirkninger’ som eksplisitt forsøker å behandle bl a disse resonnementene. Som et konkret apropos presenteres en eksempelstudie av økonomiske og geografiske multiplikatorvirkninger av Norges nye hovedflyplass Gardermoen.