Cykelbyen Frederikshavn – handlingsplan for fremme af sikker cykeltrafik i Frederikshavn. - Rasmussen, Camilla Stegsted; Rasmussen, Finn (Proceedings from the Annual Transport Conference at Aalborg University, 2000)
Frederikshavn Kommune modtog i 1998 støtte fra Trafikpuljen 1997 til et planlægningsprojekt om fremme af sikker cykeltrafik – Cykelbyen Frederikshavn. I cykelprojektet i Frederikshavn gøres forsøg med ændring af transportvaner med udgangspunkt i en forbedret planlægning af forholdene for cyklister. Målet for projektet er at få flere til at ændre adfærd og bruge cyklen som transportmiddel med henblik på at opnå en voksende cykeltrafik i Frederikshavn. Den overordnede ramme er en handlingsplan, der med konkrete projekter indenfor forskellige områder forbedre forholdene for cyklister og med planlægning sikrer cyklisters forhold høj prioritet i fremtiden. Frederikshavn Kommune vil med handlingsplanen søge at støtte og fremme den holdning mange giver udtryk for, men få sætter handling bag, nemlig at man ofte lige så godt kan bruge cyklen på de korte ture frem for bilen. Som grundlag for udarbejdelsen af handlingsplanen ligger en række forundersøgelser og analyser, der har givet oplysninger om faktiske forhold for cyklister, problemstillinger og ønsker til forbedringer. I dette paper præsenteres undersøgelsesprogram og udvalgte resultater fra de gennemførte undersøgelser, erfaringer med borgerinddragelse under processen, valg af indsatsområder og projekttyper. Idet handlingsplanen ikke er endeligt vedtaget, er der endnu ikke igangsat konkrete projekter fra planen, men Frederikshavn Kommune forventes i løbet af de næste år at igangsætte projekter, der bl.a. sikrer: et stort og sammenhængende stinet med sikre løsninger for cyklister. initiativer der har effekt i forhold til transportmiddelvalget. initiativer der sikrer cyklisterne bedre parkeringsforhold.