Evaluering af 42 lokale handlingsplaner for trafiksikkerhed - Helberg, Niels (Proceedings from the Annual Transport Conference at Aalborg University, 2000)
Med tilskud fra Trafikministeriets Trafikpulje har Vejdirektoratet i årene 1995-1998 støttet udarbejdelsen af lokale trafiksikkerhedsplaner i godt 100 af landets kommuner. Ved udgangen af 1999 var 42 af de trafikpulje-støttede trafiksikkerhedsplaner politisk vedtaget i kommunerne. Med den politiske vedtagelse kan følge økonomisk grundlag for at gennemføre en målrettet trafiksikkerhedsindsats, hvor lokale interessegrupper er aktive. Trafiksikkerhedsplanen kan således være starten på et forløb med systematisk trafiksikker-hedsindsats, der også er opbakning til lokalt - i hvert fald i teorien, men gælder det også i praksis??? I slutningen af 1999 igangsatte Vejdirektoratet en uafhængig evaluering (ved Helberg Analyse og Plan-lægningsrådgivning) af de 42 trafiksikkerhedsplaner for at vurdere, hvilken betydning trafiksikkerhedsplanerne har fået, herunder deres betydning for at: skabe grundlag for beslutning og prioritering skabe forudsætninger for samarbejde på tværs af traditionelle faggrænser inddrage lokale interessegrupper, beboere og trafikanter stimulere den lokale debat og den lokale bevidsthed om trafiksikkerhedsproblemer øge den lokale indsats gennem konkrete projekter uheldsudviklingen i forhold til de kommuner som ikke har en trafiksikkerhedsplan I dette paper præsenteres evalueringens formål, indhold og de foreløbige hovedresultater og perspektiver. Evalueringen afsluttes i november 2000.