Bærekraftige arealbruks- og transportstrategier? Erfaringer fra Freiburg, Groningen, Lund, Bergen og Jæren - Langeland, Jomar Lygre (Proceedings from the Annual Transport Conference at Aalborg University, 2004)
Paperet bygger på rapport 689/2003 ved Transportøkonomisk institutt, Oslo. I rapporten gjennomgås strategier for arealbruk og transport fra byene Freiburg (D), Groningen (NL), Lund (S), Bergen og Jæren (Stavanger-Sandnes) (N). Studien viser at iverksetting av bestemte tiltak og strategier kan gi positive effekter når det gjelder bilbruk og reisemiddelvalg. Studien er gjennomført på oppdrag for svenske Vägverket. Vägverket har nå (2004-2005) satt i gang et nytt forskningsprosjekt: Organisering av transportsystemet på regionalt nivå - en komparativ studie av nordiske forsøk på samordnet planlegging. Prosjektet omfatter 9 nordiske storbyregioner: Stockholm, Göteborg, Malmö, København, Helsingfors, Bergen, Jæren, Trondheim og Stavanger.