Dansk og norsk transportplanlegging – med fokus på jernbaneplanlegging - Haugen, Anne Siri (Proceedings from the Annual Transport Conference at Aalborg University, 2004)
Norske "Nasjonel transportplan" skiller seg fra det danske plansystemet ved formalisert samarbeid mellom fagorganene for vei, jernbane, sjø og luftfart i departementets sektorovergripende langsiktige planarbeid, som videre går til politisk behandling. Intensjonene bak Nasjonal trasnportplan er gode, men fordi planen ikke er økonomisk bindende gir det danske systemet med "anlegslov" o.l bedre forutsigbarhet. Mange felles utfordringer på plansiden. Ulik rolle- og ansvarsfordelingen i jernbanesektoren medfører at Jernbaneverket i Norge har ansvaret for prioritering mellom drift / vedlikehold og langsiktige investeringer, i Danmark er dette plasssert hos henholdsvis Banedanmark og trafikstyrelsen for jernbane og ferger.