Test af et økonomisk incitament til ændring af individers transportadfærd - Møller, Berit (Proceedings from the Annual Transport Conference at Aalborg University, 2004)
En del undersøgelser har vist, at valg af transportmiddel i mange tilfælde er påvirket af vane, hvilket betyder, at valget efterhånden foregår automatisk. Dette indebærer, at individet ikke overvejer andre alternativer i de situationer, som vanen er knyttet til. Et felteksperiment og interviews i tre bølger blev gennemført i hovedstadsområdet. Undersøgelsens deltagerne var personer, der havde mulighed for at have udviklet en bilvane. I dette paper præsenteres nogle resultater af eksperimenter, som indbefatter et økonomisk incitament i form af et gratis månedskort til offentlig transport. Resultaterne viser, at effekten af månedskort på anvendelse af offentlig transport kun er kortvarig og forsvinder, når incitamentet ikke længere er til stede.