Samfunnsøkonomiske gevinster ved mer effektiv utnyttelse av godsbiler - Hovi, Inger Beate (Proceedings from the Annual Transport Conference at Aalborg University, 2004)
Transportøkonomisk Institutt (TØI) har gjennomført studier der man har sett på utviklingen i godsmarkedet. Vi vil her presente tall på transportørens gevinster ved bedre utnyttelse av sin flåte. Samfunnet vil også få reduserte kostnader ved færre ulykker og bedre miljø som følge av at lastebilflåten utnyttes bedre enn tidligere. I dette arbeidet har vi beregnet endringer i de samfunnsøkonomiske kostnader på enhet utført transportarbeid (tonnkilometer). Beregningene viser at de direkte transportkostnadene utgjør hoveddelen av kostnadsbesparelsene. Forbedringen i kapasitetsutyttelse er kommet i en periode det er bitt mer vanlig å benytte flåtestyrings- og ruteoptimeringsverktøy i transportplanleggingen. Hele gevinsten kan ikke tilskrives bruken av dette verktøyet, fordi det samtidig har skjedd strukturell utvikling som er med på å øke transportdistansen. Høyere kapasitetsutnyttelse har i følge våre beregninger redusert marginalkostnadene pr tonnkm med 12 øre i gjennomsnitt og de direkte transportkostnader med 1,19 NOK. Effekten er størst for nærdistribusjon, minst for langtransport. Potensialet for ytteligere gevinster er til stede, men innsparingspotensialet er avtakende, fordi gevinsten pr enhets forbedring i kapasitetsutnyttelse avtar desto høyere kapasitetsutnyttelsen er i utgangspunktet.