Grensekryssende jernbane – et emne som politikerne helst vil glemme: Case: Norge - Sverige (Kontinentet) - Bjørnland, Dag (Proceedings from the Annual Transport Conference at Aalborg University, 2005)
Den grensekryssende jernbanetrafikken mellom Oslo og Göteborg og videre sydover har lenge vært i tilbakegang selv om totaltrafikken i korridoren vokser sterkt. Det gjelder både for gods og for personer. Jernbaneverkene prioriterer ikke utbygging og jernbanen står i fare for å bli nedlagt om det ikke tas et krafttak. I Interreg IIIA prosjektet Ny jernbane Oslo - Göteborg står nettopp forutsetningene for og skalaen på nødvendig satsing i fokus. Det blir vist at det er mulig at den grensekryssende jernbanetrafikken igjen skal vokse, men det krever betydelige investeringer i infrastrukturen, langt mer enn den norske og den svenske staten har tenkt å satse i de nærmeste ti år. Det er også nødvendig at både lokale og nasjonale politikere binder seg opp til å gjennomføre prosjektet. Ellers kan man like godt legge ned trafikken over grensen.