Om offentlig kjøp av jernbanetjenester. - Vingan, Anita (Proceedings from the Annual Transport Conference at Aalborg University, 2005)
Offentlig kjøp av transporttjenester er et virkemiddel for å opprettholde bedriftsøkonomiske ulønnsomme tilbud på veg, bane og i regional luftfart. I Norge fastlegges nivået på offentlig kjøp i jernbanesektoren gjennom forhandlinger mellom operatører og Samferdselsdepartementet. Kostnadsstrukturen ved togproduksjon kjennetegnes ved fallende gjennomsnittskostnader. Den billettprisen som vil kunne gi bedriftsøkonomisk lønnsomhet, vil ikke være den prisen som gir samfunnsøkonomisk lønnsomhet ved produksjon av persontransporttjenester på tog. Offentlig kjøp vil være det viktigste virkemiddelet staten har for å kompensere operatørene og det kan sikre en tilnærmet samfunnsøkonomisk riktig prissetting.