Har faglig og politisk samarbeid betydning for fylkenes trafikksikkerhetsarbeid? - Berg, Christian; Olsen, Kjell Harald (Proceedings from the Annual Transport Conference at Aalborg University, 2005)
Etter Veitrafikkloven § 40a har fylkeskommunene i Norge et lovfestet ansvar for å rådgi og koordinere trafikksikkerhetsarbeidet innenfor fylkets grenser. Det er flere forhold som kan virke inn på dette arbeidet. Det kan blant annet være formell organisering, delegering av myndighet og ansvar, hvilke aktører som deltar og relasjonene disse imellom, samt personlige egenskaper og relasjoner blant de som deltar i arbeidet. Paperet bygger på en evaluering betydningen organisering har for arbeidet med trafikksikkerhet i norske fylker og et utvalg kommuner. Evalueringen ble gjennomført i 2004 på oppdrag for Statens Vegvesen, Vegdirektoratet. Metodisk sett er evalueringen basert på både på kvalitative intervjuer i et utvalg fylker og kommuner, en bredere spørreskjemakartlegging og analyse av relevante planer og dokumenter. I paperet retter vi fokuset på betydningen koplingen mellom fag og politikk har for fylkes trafikksikkerhetsarbeid. Våre undersøkelser viser at i 2004 hadde 12 av 19 fylker et eget politisk ledet trafikksikkerhetsutvalg, mens de syv resterende fylkene hadde et rådgivende konsultativt organ uten politisk ledelse. Flertallet av fylkene har med andre ord en direkte kopling mellom fag og politikk gjennom fylkes trafikksikkerhetsutvalg, mens noen fylker har valgt å skille fag og politikk ved organisatorisk å holde dette fra hverandre. Denne problemstillingen går inn i en bredere diskusjon om plassering og delegering av myndighet og ansvar for ulike politikkområder, og videre politikernes og administrasjonens rolle. Spørsmålene vi søkerer å besvare er: Hvilken betydning har faglig og politisk samarbeid for fylkets trafikksikkerhetsarbeid? Er det slik at det bør være et skille mellom aktører som gir faglige innspill eller bidrar til å iverksette tiltak, og politiske aktører eller fora der beslutningene fattes? Eller er det snarere tjenelig med et samarbeid faglige og politiske aktørene imellom? Funnene tyder på at den politiske forankringen av fylkes trafikksikkerhetsarbeid er viktig. Der ser ut til at jo sterkere koplingen og samarbeidet er mellom fagorganet som koordinerer trafikksikkerhetsarbeidet og politikere, jo større gjennomslag og legitimitet får trafikksikkerhetsfeltet i fylkespolitikken. I tillegg tyder våre funn på at den politiske deltakelsen også er viktig for legitimiteten og arbeidet i fylkets trafikksikkerhetsutvalg.