Vägvisare mot en hållbar stad? En kvalitativ studie i samband med Stockholmsförsöket 2005-2006 - Hagman, Olle; Andréasson, Håkan (Proceedings from the Annual Transport Conference at Aalborg University, 2006)
Föredraget presenterar upplägg och resultat från djupintervjuer med boende i tre bostadsområden i samband med det så kallade “Stockholmsförsöket” med trängselskatt och utökad kollektivtrafik. Undersökningen syftar till att studera: hur de boendes resmönster ser ut och varför de ser ut som de gör, hur resmönstren påverkas av bostadsorten och av vald livsstil, hur de boende (i praktiken) påverkas av trängselskatteförsöket och - vad som styr deras attityder till trängselskatten. Alla de tre undersökta områdena är nybyggda, vilket innebär att de boende i de flesta fall nyligen förändrat sina resvanor. Man kan anta att detta gör dem mer påverkbara och mer benägna att än en gång ändra sina rutiner. Ett av områdena, Hammarby sjöstad, ligger relativt centralt i Stockholm, straxt utanför avgiftsgränsen. Det är ett före detta industriområde och bostäderna är ett resultat av den förtätning av bebyggelsen som numera pågår i Stockholm liksom i många andra städer. De andra två områdena, Hallunda kyrkby och Vallentuna Bällstaberg, ligger längre ut från centrum och bebyggelsen där är mer ett resultat av expansion i traditionell mening, då det är tidigare naturområden som bebyggts. Båda dessa områden har i samband med Stockholmsförsöket fått förstärkt kollektivtrafik i form av direktbussar in till centrum under högtrafiktid, som komplement till befintlig tunnelbana eller pendeltåg.