Gång- och cykeltunnlar - åtgärder för ökad trygghet och säkerhe - Edman, David (Proceedings from the Annual Transport Conference at Aalborg University, 2006)
Planskilda passager, gång- och cykeltunnlar, är oftast det säkraste sättet att korsa en hårt trafikerad gata. En förutsättning är dock självklart att tunnel upplevs som attraktiv. Ofta är dock tunnlarna mörka och ogästvänliga, vilket gör att många drar sig för att använda tunnlarna. För att minska dessa problem har tekniska förvaltningen i Lund fattat beslut om att under en tioårsperiod åtgärda befintliga tunnlar för att göra dessa mer attraktiva. För att förbättra kunskapsunderlaget om vilka åtgärder som är mest effektiva inleds arbetet med att genomföra åtgärder i en demonstrationstunnel. Genom att på ett systematiskt sätt åtgärda brister i tunnlarna är förhoppningen att allt fler använder dessa och också att man kan få över resor som idag görs med bil till att göras med cykel eller till fots.