Trafikplan for den statslige jernbane 2008-2018 - Søreide, Betina; Brix, Jens W. (Proceedings from the Annual Transport Conference at Aalborg University, 2008)
Udarbejdelsen af den statslige trafikplan er en del af Trafikstyrelsens opgaver i forbindel- se med statens trafikkøb på jernbaneområdet og som den part, der på statens vegne arbejder for koordinering af den offentlige servicetrafik med den øvrige kollektive trafik. Endvidere beskæftiger planen sig med den hensigtsmæssige udnyttelse af den eksiste- rende baneinfrastruktur og giver dermed indspil til den langsigtede investeringsplanlæg- ning, som Trafikstyrelsen også bidrager til. At der skal udarbejdes en statslig trafikplan fremgår af §8 i Lov om trafikselskaber fra 2006, hvori der står: ”Transport- og energiministeren udarbejder mindst hvert fjerde år efter høring af tra- fikselskaberne og kommunerne en trafikplan for den jernbanetrafik, der udføres som offentlig servicetrafik på kontrakt med staten. I planen redegøres for statens overve- jelser, og statens prioriteringer fremlægges. Planen skal bl.a. indeholde oplysninger om politiske og økonomiske servicemålsætninger for den statslige offentlige service- trafik samt en beskrivelse af besluttede statslige projekter og dispositioner, der berø- rer kapaciteten på jernbanenettet og disses samspil med den eksisterende offentlige servicetrafik.”