Tilgængelighedsanalyser og servicemål i kollektiv trafik – en kombination af GIS-værktøjer og automatiserede opslag i Rejseplanen.dk - Høj, Jakob (Proceedings from the Annual Transport Conference at Aalborg University, 2009)
Efter strukturreformen har kommunerne fået ansvaret for at definere serviceniveauet i den lokale kollektive bustransport, som følge af at det fulde finansieringsansvar efter 1.1 2007 er overgået til kommunerne. Det betyder, at mange kommuner som led i busplanlægningen har behov for på systematisk vis at få kortlagt og analyseret det nuværende serviceniveau i den kollektive transport. I mange af sammenlægningskommunerne kan der være markante forskelle i det serviceniveau, som har været gældende inden for de gamle kommunegrænser. En systematisk kortlægning af serviceniveauerne kan med fordel udføres ved hjælp af GIS- værktøjer i kombination med automatiserede opslag i Rejseplanen.dk og udtræk fra de kommunale registre om boliger, arbejdspladser og byfunktioner. I denne artikel beskrives metoder, som kan anvendes i analyserne af tilgængelighed og serviceniveau i den kollektive trafik. Der er vist eksempler på, hvordan analyserne kan føde ind i arbejdet med at opstille servicemål og evaluere forskellige kollektive trafiknet.