Assessment of Long Distance Preferences - Knudsen, Mette Aagaard (Proceedings from the Annual Transport Conference at Aalborg University, 2010)
Danskernes rejsevaner er beskrevet ved to større rejsevaneundersøgelser, Transportvaneundersøgelsen, TU er den mest omfattende og beskriver danskernes daglige rejseaktiviteter, mens Ferie- og Forretningsrejseundersøgelsen, FFU beskriver danskernes rejser med overnatninger. Danskerne rejser samlet set over 2 mia. ture og omkring 90 mia. km om året, når rejseafstande måles i luftlinje afstande. Langt de fleste ture er daglige gøremål, som hovedsagligt ligger indenfor en radius på 50 km. De fleste rejste kilometre stammer fra lange rejser, hvilket i høj grad er fra ferie, fritids- og erhvervsrelaterede rejser. Betragtes antallet af rejste kilometer, stammer omkring 60 % af de rejste kilometre fra rejser som inkluderer overnatning, selvom de kun udgør omkring 3 % af det samlede antal rejser. Lange rejser defineres ofte ud fra et antal rejste km, der ofte er sat til 100 km, men kan også defineres ud fra hvorvidt de inkluderer overnatninger eller ej. I mange tilfælde udelukker det ene ikke det andet, da de fleste ture over en vis afstand normalt også inkluderer en overnatning. Men en mindre andel daglige rejser er over 100 km uden overnatning ligesom en andel rejser med overnatninger ligger indenfor 100 km radius. I artiklen arbejdes med definitionen af lange rejser i dansk kontekst ligesom danskernes rejsevaner fra TU og FFU analyseres for at udpege særligt karakteristika for forskellige rejseformål og for samlet set at vurdere danskernes transportomfang.