Anvendelse af rejsekortdata til beslutninger i planlægningen af den kollektive trafik - Lauridsen, Kirsten Ann; Andersen, Camilla Sloth; Rasmussen, Britta (Proceedings from the Annual Transport Conference at Aalborg University, 2017)
Planlægning og drift af den kollektive trafik er en konservativ industri. Planlægningen heraf udføres typisk med gamle teknikker og metoder, samt bygger i mangel af bedre ofte på utidssvarende eller mangelfulde data. Den konservative tankegang i den kollektive trafik skal ændres til nytænkning og opdatering af de datakilder, som anvendes til den kollektive trafikplanlægning. En mulig forbedring er data indsamlet fra brugen af Rejsekort. Rejsekortdata indeholder detaljerede informationer omkring brugernes rejser, og kan derved beskrive deres rejsemønstre. De nuværende tilgængelige informationer omkring rejsemønstre er begrænset, og ift. dem som kan opnås fra rejsekortdata, næsten ubetydelig. Et bedre kendskab til rejsemønstre vil kunne reducere kompleksiteten ved planlægningen, og samtidig gøre det lettere at begrunde forslag til ændringer. I denne artikel vises forskellige eksempler på analyser, der kan foretages med rejsekortdata ud fra et casestudie. I casestudiet analyseres rejsekortdata for to begrænsede perioder for hvornår der rejses, hvem der rejser (passagertypefordelingen), hvor der rejses og hvor mange der rejser. Alle disse informationer kan tilsammen danne et godt datagrundlag for beslutninger. Rejsekortdata vil derfor uden tvivl, i fremtiden blive et vigtigt, hvis ikke det vigtigste, værktøj i forbindelse med planlægningen af den kollektive trafik.