Hvorfor vokser trafikken på vores veje? - Jacobsen, Anette; Nielsen, Thomas S. (Proceedings from the Annual Transport Conference at Aalborg University, 2017)
Fra 2000 - 2015 voksede vejtrafikken i gennemsnit med 1,2 pct. om året, men det er gået langt hurtigere i de sidste par år, hvor der er kommet større afstand til finanskrisen. Det er forventningen, at trafikken også vil vedblive med at stige fremover. Landstrafikmodellens basisprognose lyder på en vækst på 14 pct. i vejtrafikken fra 2015 til 2030. For biltrafikken peges der på økonomi (ofte målt som BNP), befolkningens størrelse og sammensætning, priser på biler og kørselsomkostninger, rejsetider og vejkapacitet, erhvervs- og bystruktur, konkurrerende transportformer, såvel som sociale normer og nye teknologier – som de væsentligste drivkræfter. Mange af disse er dækket af de prognosemodeller der anvendes, mens andre falder uden for. Et overblik over trafikkens drivkræfter er med til at give et udgangspunkt for at forstå og foregribe udviklingen, samt overveje indikatorer, der kan understøtte arbejdet med at planlægge fremtidens infrastruktur og trafik.