Videoanalyse af konflikter i Jammerbugt: Hvad får vi ekstra i forhold til en traditionel uheldsanalyse? - Osmann Madsen, Tanja Kidholm; Tønning, Charlotte; Holt, Lise; Lahrmann, Harry (Proceedings from the Annual Transport Conference at Aalborg University, 2017)
En uheldsanalyse af et kryds bygger ofte på et lille antal politiregistrerede uheld. Medmindre uheldene peger i én bestemt retning, er det derfor vanskeligt at give konkrete løsningsforslag til, hvordan sikkerheden kan forbedres. For at øge datagrundlaget kan konfliktstudier benyttes som et supplement til uheldsanalyserne. Med henblik på at undersøge hvilke informationer et konfliktstudie kan bidrage med i en trafiksikkerhedsanalyse, er to kryds i Jammerbugt Kommune blevet analyseret på baggrund af en måneds videooptagelser fra hvert kryds. Videoanalyseprogrammet RUBA (Road User Behaviour Analysis) blev anvendt til at udpege potentielle trafikkonflikter, foretage hastighedsmålinger og registrere køretøjer, som kører i den forkerte side af vejen gennem krydset, f.eks. i forbindelse med overhaling. Resultaterne viser, at datagrundlaget øges betydeligt, når der foretages et konfliktstudie. I de pågældende kryds er der registreret hhv. ét og fem politiregistrerede uheld over en femårig periode (2012-2016), mens der blev fundet hhv. 23 og 35 interessante hændelser ud fra en måneds optagelser. Analyserne viser desuden, at konfliktstudier kan afsløre sikkerhedsmæssige problemer, før de resulterer i uheld.