Opdatering: Ekstern kvalitetssikring af business case for den faste Femernforbindelse - Schjær-Jacobsen, Hans (Proceedings from the Annual Transport Conference at Aalborg University, 2017)
Den eksterne kvalitetssikring af business casen den for faste forbindelse over Femern Bælt, rekvireret af det danske Transportministerium, bliver opdateret og kritisk analyseret. Som basis for at analysere fuldstændigheden, rettidigheden og troværdigheden af kvalitetssikringen præsenteres en opdateret tidslinie for beslutninger og kvalitetssikringsaktiviteter. Informationer opnået i kraft af aktindsigt i henhold til Offentlighedsloven er inkluderet. Det viser sig, at den eksterne kvalitetssikring fortsat er ufuldstændig med et begrænset omfang og udeladelse af vigtige elementer i projektet. Projektets overordnede finansielle præstation og partielle følsomhedsanalyser er ikke genstand for kvalitetssikring overhovedet. Rettidigheden er utilfredsstillende, da hovedparten af den eksterne kvalitetssikring først er udført efter at beslutningen om at at bygge var taget, forberedende anlægsarbejder påbegyndt eller større økonomiske forpligtelser indgået. Troværdigheden af den eksterne kvalitetssikring er begrænset af forskellige grunde: Uhensigtsmæssig timing af kvalitetssikringen i forhold til beslutningsprocessen, manglende uafhængighed for konsulentvirksomhederne og kontroversielle resultater i opponerende analyser. En fuldstændig ekstern kvalitetssikring af trafikprognosen for vejtrafik er endnu ikke gennemført.