CO2-emissioner ved anlæg af veje: udvidet resumé - Ærboe Christiansen, Uffe; Pedersen, Vincent Flemming (Proceedings from the Annual Transport Conference at Aalborg University, 2020)
Byggeriet udgør en stor del af de samlede CO2-emissioner i Danmark. Det gælder også anlæg af nye veje og udvidelse af eksisterende veje. Tidligere er emissioner fra Vejdirektoratets anlægsprojekter blevet beregnet af forskellige eksterne rådgiver med forskellige metoder. Dette bevirker at beregningerne ikke kan sammenholdes på et fast sagligt grundlag, hvorfor Vejdirektoratet har udarbejdet sin egen model til estimering, så resultaterne kan sammenlignes. Modellen kan regne på stort set alle typer af vejprojekter, dog ikke store bygværker på nuværende tidspunkt. Vejdirektoratet er i gang med at undersøge mulighederne for at udvide modellen, da det er planen at modellen skal bruges på projekter som Kattegatforbindelsen og HH-forbindelsen. Modellen gør det muligt at sammenligne CO2-emissioner på tværs af vejprojekter.