En diskussion af dagens brug af trafikmodeller - Teori og empiri

Authors

  • Otto Anker Nielsen Danmarks Tekniske Universitet

DOI:

https://doi.org/10.5278/ojs.td.v2i1.3895

Abstract

Historisk set er forskning i trafikmodeller en relativ ny videnskab, der først rigtig tog form i forbindelse med indførslen af EDB-teknologien. De første trafikmodeller blev udviklet under hensyntagen til den relativt beskedne ydeevne af det anvendte EDB-udstyr. Siden da er der sket en betydelig teoretisk udvikling af modellerne og af den praktiske brug heraf. På trods af denne udvikling er det bemærkelsesværdigt så mange reminiscenser fra den tidlige model- udvikling, der findes i det praktiske arbejde med modellerne. Der er ofte et stort gab mellem de modeller, der er udviklet på det teoretiske niveau, og de modeller, der benyttes i praksis. Sidstnævnte er tit opbygget på en inkonsistent måde. Ofte benyttes mere eller mindre "tilfældige" delalgoritmer, der nu engang er implementeret i de som regel udenlandske EDB- programmer. Endda er mange af de brugte programmer så mangelfuldt dokumenteret, at brugeren ikke har en reel mulighed for kvalitativt at vurdere, hvordan trafikken modelleres.

1) Paperet sammendrager en række resultater fra Ph.D.-arbejdet i Nielsen (1994/2) . Dette

viste bl.a., at der er et behov for en øget fokus på metoder til at kvalitetssikre model- beregninger, hvilket bekræftes af forfatterens erfaringer i forbindelse med forskellige større danske trafikmodelarbejder, samt studier af en række andre arbejder.

I dette paper klassificeres trafikmodeller efter deres anvendelsesformål (afsnit 2) og der gives en diskussion af turmønsterbeskrivelser (afsnit 3) samt en række eksempler på problemer med eksisterende modeltyper (afsnit 4). Afsnit 5 skitserer mangler ved eksisterende trafik- modelsoftware og der gives en introduktion til nye eller forbedrede modeltyper, som vil blive implementeret i et geografisk informationssystem (GIS) i forbindelse med IVTB’s GIS-T projekt. Afsnit 6 giver en diskussion af, hvordan den danske praksis og forskning på trafik- modelområdet kan komme videre, herunder hvordan, der kan opnås en bedre udnyttelse af de teoretiske og praktiske landvindinger i danmark såvel som udlandet.

Downloads

Published

31-12-1995

How to Cite

Nielsen, O. A. (1995). En diskussion af dagens brug af trafikmodeller - Teori og empiri. Proceedings from the Annual Transport Conference at Aalborg University, 2(1). https://doi.org/10.5278/ojs.td.v2i1.3895