Raster-GIS i vejplanlægning

Authors

  • Erik Kjems Aalborg Universitet

DOI:

https://doi.org/10.5278/ojs.td.v3i1.4002

Keywords:

GIS, Raster, map-algebra, roadmapping, road-alignment

Abstract

GIS-anvendelsen breder sig til alle samfundets hjørner, som det ultimative IT-instrument. Dette gælder i høj grad informationer, som umiddelbart kan stedfæstes til vektorbaserede kort. Indenfor vejsektoren kender man således VIS-projektet, som benytter denne form for datalagring, og trafikmodeleringen, som ligeledes igennem en årrække har benyttet sig af GIS-systemets fortræffeligheder.

Raster-GIS er ikke benyttet så meget endnu, idet det som IT-system er mindre egnet umiddelbart. Til gengæld er det et fortræffeligt analyseværktøj i forbindelse med billedanalyse. Problemet ligger i at producere det rigtige billede, udfra “korrekte forudsætninger”, idet billedet ikke selv kan røbe, hvorvidt det er korrekt eller ej.

Indenfor vejplanlægning vil raster-GIS således blive benyttet til at give forslag til linieføringer for en planlagt omfartsvej, idet der vil blive taget højde for og vægtet imellem forskelligt kortmateriale med informationer om veje og bebyggelse, §3 registreringer, højdeinformationer, jordbundsforhold og andre fysiske bindinger i det aktuelle område. Det benyttede GIS-system er ArcInfo version 7.

Herunder gives også mere detaljerede beskrivelser af, hvilke datatyper og tekniker der anvendes til konvertering og bearbejdning af kortdata.

Downloads

Published

31-12-1996

How to Cite

Kjems, E. (1996). Raster-GIS i vejplanlægning. Proceedings from the Annual Transport Conference at Aalborg University, 3(1). https://doi.org/10.5278/ojs.td.v3i1.4002

Issue

Section

Trafikpolitik og organisation – Klima og planlægning