Faggruppen for fysisk planlægning, Aalborg Universitet

Authors

  • Linda Christensen Afdelingen for Systemanalyse, Danmarks Miljøundersøgelser

DOI:

https://doi.org/10.5278/ojs.td.v6i1.4400

Abstract

I papiret beskrives kvaliteten af den kollektive trafik i Danmark ud fra bl.a.den nødvendige køretid, skiftetid og gennemsnitlige ventetid for rejser, der ifølge TU er gennemført i 1994-97. Rejsetiderne er beregnet i en model, der er udviklet i projektet ALTRANS.
Det påvises, at transportmiddelvalg er stærkt afhængig af den gennemsnitlige ventetid og den samlede tid til rejsen med kollektiv trafik (inkl. ventetid) i forhold til rejsetiden i bil. Mest påvirket er rejser over 15 km. Rejser under 9 km påvirkes kun af den gennemsnitlige ventetid. De lange rejser påvirkes derimod mest af den samlede tid og mindre af ventetiden. De mellemlange rejser (10-50 km) kan påvirkes af både ændringer i ventetid og rejsetid Hvis tidsforholdet bliver ringere end 2,5-3 er påvirkningen væsentlig mindre, end når tidsforholdet ligger mellem 1,5 og 2,5. På rejser over 15 km kan kollektivandelen nå op over 40%, hvis betjeningen er maksimal! Også bilejerskab - først og fremmest antallet af husstande uden bil - påvirkes af den kollektive trafiks service. Påvirkningen er imidlertid væsentlig mindre end ovenfor, men betyder alligevel, at hvis servicen forringes øges biltallet. En forbedring fører næppe umiddelbart til færre biler.

Downloads

Published

31-12-1999

How to Cite

Christensen, L. (1999). Faggruppen for fysisk planlægning, Aalborg Universitet. Proceedings from the Annual Transport Conference at Aalborg University, 6(1). https://doi.org/10.5278/ojs.td.v6i1.4400