De faste forbindelser og logistikkens danmarkskort

- broernes betydning for ændringer i virksomheders organisering af transport og logistik

Authors

  • Leif Gjelsing Hansen FLUX – Center for Transportforskning, Roskilde Universitetscenter
  • Lise Drewes Nielsen FLUX – Center for Transportforskning, Roskilde Universitetscenter
  • Per Homann Jespersen FLUX – Center for Transportforskning, Roskilde Universitetscenter

DOI:

https://doi.org/10.5278/ojs.td.v9i1.4498

Abstract

Åbningen af de faste forbindelser over Storebælt og Øresund indenfor de sidste fem år1 har været imødeset med store forventninger om radikale ændringer i trafik- og transportmønstret, regional udvikling versus afvikling, ændringer i virksomheders organisering og samhandelsmønstre og meget mere. Denne artikel tager udgangspunkt i forskningsprojektet Infrastruktur, transport og miljø – om broer og logistikkens danmarkskort. Formålet med projektet har været at undersøge, hvilken indflydelse etableringen af de faste forbindelser over Storebælt og Øresund har haft for udvalgte virksomhedstypers organisering af logistik og transport. Projektet blev finansieret af Transportrådet og gennemført af en forskergruppe tilknyttet FLUX –Center for Transportforskning ved Roskilde Universitetscenter.

Forventningerne til, hvad broerne ville betyde har været mangfoldige og endog modsatrettede. På den ene side har bekymringen været, at broerne ville generere øget trafik fordi ’friktionen’, som færgeruterne udgjorde, ville forsvinde. På den anden side har forventningerne været, at broerne ville betyde bedre muligheder for at planlægge, tilrettelægge og konsolidere transport, således at der ikke nødvendigvis ville ske en vækst i det samlede transportomfang. Der mangler imidlertid undersøgelser af dette i forhold til ændringer i virksomheders organisering af logistik og transport, som følge af de nye faste forbindelser.

På denne baggrund tog projektet udgangspunkt i en række caseundersøgelser blandt udvalgte eksempler på produktions-, distributions- og transportvirksomheder. Caseundersøgelserne har fokuseret på ændringer i virksomhedernes logistiske beslutningsniveauer:

-  ændringer i virksomhedernes lokalisering

-  ændringer i virksomhedernes handelsrelationer

-  ændringer i virksomhedernes organisering af varestrømme

-  ændringer i virksomhedernes organisering af transportressourcer

Downloads

Published

31-12-2002

How to Cite

Hansen, L. G., Nielsen, L. D., & Jespersen, P. H. (2002). De faste forbindelser og logistikkens danmarkskort: - broernes betydning for ændringer i virksomheders organisering af transport og logistik. Proceedings from the Annual Transport Conference at Aalborg University, 9(1). https://doi.org/10.5278/ojs.td.v9i1.4498