Videnstyring og havne i en moderne transportkæde

Authors

  • Paul Nordahl Andersen Institut for Transportstudier
  • Michael H. Pedersen Institut for Transportstudier

DOI:

https://doi.org/10.5278/ojs.td.v9i1.4544

Abstract

Mange små og mellem store europæiske havne står i dag overfor en række udfordringer for at blive attraktive samarbejdspartnere i moderne transportkæder. Der kan fremhæves tre forhold, der nødven- diggør tilpasninger af havnenes forretningsgrundlag. 1) Ændret lovgrundlag, 2) teknologisk udvikling og 3) ændrede markedsforhold i retning mod optimering af hele transportkæder. I dette paper udpeges der specielt fire hovedproblemområder i havnene: IT, samarbejde, logistik, uddannelse & kompetence.

Videnstyring som primært fokusområde i den generelle forretningsudviklingsproces kunne være en mulig løsningsmodel til tackling af disse problemområder. Til dette har Erhvervsfremme Styrelsen udviklet en generel model til håndtering af de enkelte faser i processen. Havnen skal først identificere sin brugsværdi, der her omfatter det, at havnen kan indgå i en moderne transportkæde. For at denne målsætning kan lykkes er der fire ledelsesudfordringer, der skal tackles, IT, samarbejde, logistik og uddannelse & kompetence. Til løsning af hver af disse udfordringer er der defineret indsatser, som for IT f.eks. omfatter investeringer i styringsprogrammer og kompatibelt IT udstyr. For hver af disse indsatser bliver der fastlagt en række indikatorer, som omfatter alle de operationelle forhold omkring indsatsen, udfordringen og sluttelig brugsværdien.

Downloads

Published

31-12-2002

How to Cite

Andersen, P. N., & Pedersen, M. H. (2002). Videnstyring og havne i en moderne transportkæde. Proceedings from the Annual Transport Conference at Aalborg University, 9(1). https://doi.org/10.5278/ojs.td.v9i1.4544