Scenarier for fremtidens godstransport

- et metodeudviklingsprojekt

Authors

  • Lise Drewes Nielsen Institut for Miljø, teknologi og samfund, Roskilde Universitetscenter
  • Per Homann Jespersen Institut for Miljø, teknologi og samfund, Roskilde Universitetscenter
  • Katrine Hartmann-Petersen Institut for Miljø, teknologi og samfund, Roskilde Universitetscenter

DOI:

https://doi.org/10.5278/ojs.td.v10i1.4613

Abstract

Et delprojekt under CLG (Virtuelt Center for logistik og godstransport, www.ctt.dtu.dk/projects/clg) har til formål at udvikle en konceptuel model for fremtidens godstransport. Det sker i en kombination af udvikling af kvalitative scenarier og udformning af kvantitative modelleringer af de beskrevne scenarier. FLUX-Center for Transportforskning på RUC har påtaget sig opgaven med at udvikle de kvalitative scenarier med det formål at besvare spørgsmålet: Hvorledes kan konstruktion af scenarier bidrage til fremtidig forskning inden for området?

Som et led i forskningsprojektet blev der afholdt et scenarieværksted med titlen: ”Fremtidens godstransport i Europa set med danske briller – med fokus på miljø, økonomi og regulering”. En række aktører fra transportsektoren blev inviteret til at deltage i værkstedet med det over- ordnede mål i fællesskab at få udviklet en række scenarier for fremtidens godstransport. Hen- sigten med at gennemføre scenarieværkstedet var således følgende:

  1. Er det muligt at udvikle scenarier på andre måder end ved forskeres skrivebordsarbejde?

  2. Kan det gøres i læreprocesser, hvor aktører i sektoren inddrages aktivt?

  3. Er scenarieværkstedet som metode velegnet hertil?

Scenarieværkstedet består at et mix at to metoder: Scenarier og scenarieværkstedet. Gennem de seneste årtier er scenarieværkstedsmetoden udviklet som samfundsvidenskabelig analyseredskab i krydsfeltet mellem fremtidsværkstedsmetoden og scenarieudviklingsmetoden (fleximodo).

Downloads

Published

31-12-2003

How to Cite

Nielsen, L. D., Jespersen, P. H., & Hartmann-Petersen, K. . (2003). Scenarier for fremtidens godstransport: - et metodeudviklingsprojekt. Proceedings from the Annual Transport Conference at Aalborg University, 10(1). https://doi.org/10.5278/ojs.td.v10i1.4613