Padborg transport- og logistikcenter, profilanalyse og udviklingspotentiale

Authors

  • Lars Dagnæs Institut for Transportstudier

DOI:

https://doi.org/10.5278/ojs.td.v10i1.4615

Keywords:

knudepunkter, kompetenceklynger, transport, logistikcentre, transportservicecentre, terminaler

Abstract

Transporterhvervet har historisk haft stor betydning i Sønderjylland. Siden den nuværende grænse blev draget i 1920 er Padborg gradvist udviklet til et knudepunkt for transport og logistik.
Udviklingen af transporterhvervet i området har været karakteriseret ved stor dynamik - i lyset af ændrede rammevilkår og som konsekvens af innovationskraften i området. Dette må også forventes at ske fremover. Padborg Udviklingscenter har derfor haft behov for en profilanalyse, som beskriver Padborgs aktuelle styrkepositioner som transport- og logistik- center. Det har videre været målet at kortlægge de aktuelle udfordringer og i lyset heraf pege på udviklingsstrategier for området.

Som led i projektet er der udviklet en metode til profilanalyse af transport- og logistikerhvervet i en region. Metoden har nødvendiggjort udvikling af et sammenhængende system for definitioner af:

Knudepunkter, kompetenceklynger, transport-logistikcentre, transportcentre, transportser- vicecentre og terminaler.

Analysen peger på Padborg som et transport- og logistikcenter med betydelige styrkepositio- ner. Vurderingen er, at Padborg som transportcenter kan fastholde sin ganske betydende rolle i europæisk transport og logistik. Desuden peges der på en række ganske alvorlige udfor- dringer, som det vil være nødvendigt af forholde sig til i regionen.

En strategi for fortsat udvikling vil være baseret på udvikling inden for følgende tre elementer: netværk, kompetence og transportkorridorer.

Downloads

Published

31-12-2003

How to Cite

Dagnæs, L. (2003). Padborg transport- og logistikcenter, profilanalyse og udviklingspotentiale. Proceedings from the Annual Transport Conference at Aalborg University, 10(1). https://doi.org/10.5278/ojs.td.v10i1.4615