Analyse af synsdata til statistikformål

Authors

  • Bo Ekman Vejdirektoratet
  • Henrik Wedebye TetraPlan A/S

DOI:

https://doi.org/10.5278/ojs.td.v10i1.4676

Keywords:

transport statistics, annual mileage

Abstract

Forventningerne til den overordnede nationale transportstatistiks nøjagtighed og detaljeringsgrad har været stigende igennem en længere periode. Krav til data stilles fra mange sider og kan relateres til alle vejtrafikkens berøringsflader - fra basal beskrivelse af trafikudviklingen, økonometriske modeller for transportsektoren til nøgletal for transportens eksternaliteter i form af ulykker og miljøbelastning.

Den eksisterende transportstatistik er baseret på enkeltstående stikprøveundersøgelser af årskørslen for de
forskellige køretøjskatagorier. Indførelse af det periodiske syn og de synsdata Statens Bilinspektion (SBI)
indhenter har betydet fremkomsten af en ny potentiel, kontinuert kilde til angivelse af årskørslen for forskellige vejtransportmidler.

Dette var baggrunden for at Vejdirektoratet allerede i 2000 gennemførte en analyse af SBI's synsdata med
henblik på kvalificering af statistikken. Synsdatabasen indeholdt på daværende tidspunkt kun én synsaflæsning
af kilometertælleren pr. køretøj, hvilket viste sig ikke at være tilstrækkeligt til at uddrage en sikker årskørselsangivelse. Den fornyede interesse for analyse af synsdata skyldes derfor primært de flere synsregistreringer af køretøjerne, som har betydet at et meget stort antal køretøjer nu har været gennem to periodiske syn.

Vejdirektoratet har derfor i 2003 i samarbejde med Trafikministeriet og TetraPlan gennemført en analyse
med henblik på at undersøge om tilstedeværelsen af 2 synsregistreringer pr. køretøj kan forbedre det eksisterende grundlag for vurdering af trafikkens omfang og udvikling. Hertil kommer statistikkens mulighed for at beskrive vejtransportmidlernes årskørsel i et tilstrækkeligt detaljeringsniveau.

Data analyseres m.h.t. en række faktorer og vil som minimum blive analyseret m.h.t.:
• Manglende data
• Datafejl
• Kørsel i en 12 måneders periode.
• Kørsel i et specifikt år
• Ejerskifte.
• Årskørsel de første 4 år.
• Udgåede biler.
• Inaktivperioder.
• Udlandskørsel.

Analysen af data fra de ca. 5 mio. synsregistreringer SBI har gennemført siden 1998 er grundlaget for at opstille et beslutningsgrundlag for eventuel inddragelse af SBI's synsdata i transportstatistikopgørelsen.
Resultatet af dataanalysen vil således indgå i Vejdirektoratets overvejelser vedrørende udvikling af transportstatistikken, hvoraf årskørselsangivelsen er en del af fundamentet.

Downloads

Published

31-12-2003

How to Cite

Ekman, B., & Wedebye, H. (2003). Analyse af synsdata til statistikformål. Proceedings from the Annual Transport Conference at Aalborg University, 10(1). https://doi.org/10.5278/ojs.td.v10i1.4676