Rentabilitet af buslinier i Hovedstadsområdet

Effekter af de nye baner på busdriften

Authors

  • Nicolaj J. Maltesen NIRAS

DOI:

https://doi.org/10.5278/ojs.td.v8i1.4750

Keywords:

Public transport, business economics, profitability, bus, metro, railway, HUR, Greater Copenhagen Region

Abstract

I de kommende år realiseres en række nye baneprojekter i Hovedstadsområdet. Baneprojekterne vil medføre kvalitetsforbedringer i form af rejsetidsforbedringer og bedre komfort for de kommende brugere af banerne. De nye baner vil imidlertid også betyde, at en betydelig mængde af de nuværende buspassagerer overflyttes til de nye baner.
Overflytningen af buspassagerer til banerne bevirker en forringelse af driftsøkonomien i bussystemet. De korridorer, hvor de nye baner etableres, er i dag blandt de mest lønsomme busstrækninger, hvor billetindtægterne er større end driftsudgifterne.
I takt med de nye baners idriftsættelse øges det kollektive i de banebetjente korridorer væsentligt. Sammenholdes dette med den forventede overførsel af buspassager, kan man begrunde en vis reduktion i busdriften.

Ved en forudsat reduktion på 200.000 vogntimer svarende til ca. 5% af den samlede busdrift vurderes det, at de nye baner i år 2005 vil medføre en forringelse af det samlede driftsresultat for busdriften på ca. 80 mio. kr.

Downloads

Published

31-12-2001

How to Cite

Maltesen, N. J. (2001). Rentabilitet af buslinier i Hovedstadsområdet: Effekter af de nye baner på busdriften. Proceedings from the Annual Transport Conference at Aalborg University, 8(1). https://doi.org/10.5278/ojs.td.v8i1.4750