Registrering af trafikskader på sygehuse baseret på geografisk information (elektronisk kort)
DOI:
https://doi.org/10.5278/ojs.td.v8i1.4792Abstract
Ved forsøgsvirksomhed i amtet er der gennem de sidste mange år i tiltagende detaljeret form registreret oplysninger om trafikulykker. Denne registrering er foregået ved Odense Universitets Hospital, som led i Ulykkes Analyse Gruppens arbejde. Fra januar 1999 er registreringen i amtet udvidet med en kvalitetssikring og koordineret registrering ved skadestuerne i Svendborg og Middelfart. Den udvidede registrering er financieret af særlige midler tildelt af Social- og Sundhedsudvalget i Fyns Amt. Midlerne anvendes til personaletid i skadestuerne, "supervisionstid" for koordineringen, samt til indkøb af det nødvendige udstyr og programmer og følgeudgifter såsom kørsel mv.
Hensigten med den udvidede registrering er at forbedre muligheden for forebyggelse. Målene i den landsdækkende nedbringelse af færdselsuheld er ikke nået, specielt er der ikke nået de mål som vedrører svage trafikanter. Målene på landsplan er hovedsagelig fastlagt ud fra politiets registrering af ulykker. Det er kendt fra kobling af politi og skadestueregistreringer, at dækningsgraden af politiets trafikulykkesstatistik er særdeles lav for bløde trafikanter, fx er den under 5 % for cyklistulykker der behandles på skadestuerne.
Den detaljeringsgrad af indsamlede data som er nødvendig for prioritering af forebyggelse varierer med formålet. Hvis kommuner, amter og staten skal prioritere tekniske forbedringer af kryds og strækninger ud fra tilgængelig ulykkesstatistik er det afgørende at der er en meget præcis stedlokalisering, samt beskrivelse af uheldssituationen i nogle hovedgrupper.
For at opnå dette er der påbegyndt en udvikling af et edb-program til stedfæstelse af trafikskader.