Supply Chain Management på nationalt niveau

Authors

  • Henrik Køster COWI

DOI:

https://doi.org/10.5278/ojs.td.v7i1.4839

Keywords:

supply chain management, policy, logistics, infrastructure

Abstract

Supply Chain Management kan oversættes til "håndtering af forsyningskæden". Det omfatter ikke blot styring af godsflow, men også af informationsstrømme, betaling, ordrehåndtering osv. Begrebet har vundet meget indpas i de seneste år i takt med stigende krav til transportører om just-in-time mv., samtidig med at der er udviklet avancerede IT-løsninger til formålet.

Normalt anvendes begrebet af den enkelte virksomhed om det samlede vareflow fra råvare til slutbruger. Man kan imidlertid også betragte Supply Chain Management på nationalt plan, idet man ser på et helt lands transportsystem. Heri indgår elementer som transportpolitik, transportens omkostninger, transporttider, infrastruktur, IT-anvendelse, multimodal transport, spedition, toldbehandling mv. Hermed er det muligt at udarbejde en form for benchmarking, så man kan sammenligne forskellige landes niveau inden for Supply Chain Management.

COWI har for Verdensbanken undersøgt en række succesfulde eksempler på Supply Chain Management i "emerging economies" for herigennem at klarlægge årsagerne til landenes succes. I dette paper fokuseres på eksempler fra Estland, der har gennemgået en rivende udvikling siden selvstændigheden i 1991. Indlægget fortæller om Estlands nationale transportstrategi, infrastruktur og logistik, og der gives et par konkrete eksempler på succesrige transportvirksomheder.

Downloads

Published

31-12-2000