Udvikling og resultater af nyt tællekoncept til måling af international vejgodstransport

Authors

  • Richard Kristensen International Transport Danmark (ITD)
  • Lars Dagnæs Institut for Transportstudier

DOI:

https://doi.org/10.5278/ojs.td.v11i1.4930

Keywords:

index of economic activity, lorry traffic, survey, transport, market share

Abstract

ITD’s konjunkturindeks, baseret på trafiktællinger foretaget af Institut for Transportstudier, giver en indikation af aktiviteten i udenrigshandlen og udviklingen i de danske vognmænds markedsandele. Samtidig dækker tællingerne behovet for præcis viden om udviklingen i den internationale transport hos myndigheder, organisationer, transportører med flere. Et behov, der er stadigt stigende, ikke mindst som input til de trafikmodeller og markedsundersøgelser, der danner grundlag for fremtidige prioriteringer i branchen, trafikplanlægningerne og investeringerne.

Frem til og med 1992 var det muligt at finde detaljerede data om den grænseoverskridende vejtransport via udenrigshandelsstatistikken, som indeholdt oplysninger om de transporterede mængder opdelt på varegrupper, destinations og afsendelsesland samt nationaliteten af den transporterende lastbil (opdelt på dansk eller udenlandsk lastbil). I forbindelse med etableringen af Det indre marked i 1993 ophørte indberetningen af statistiske oplysninger for lastbilers passage af EU’s indre grænser. Siden er der ikke blevet fremstillet data af tilsvarende kvalitet og detaljeringsgrad. Det har dog vist sig, at der fortsat er behov for disse oplysninger.

ITD har derfor taget initiativ til udarbejdelse af et konjunkturindeks baseret på tællinger af lastbilers passage af den dansk-tyske landegrænse samt Scandlines A/S’ færgeruter over Øresund og Femern Bælt. Det anvendte tællekoncept er udviklet i samarbejde med Institut for Transportstudier, som også efterfølgende har stået for udarbejdelsen af talmaterialet til konjunkturindeksene.

Downloads

Published

31-12-2004

How to Cite

Kristensen, R. ., & Dagnæs, L. (2004). Udvikling og resultater af nyt tællekoncept til måling af international vejgodstransport. Proceedings from the Annual Transport Conference at Aalborg University, 11(1). https://doi.org/10.5278/ojs.td.v11i1.4930