Trafikstyrelsen sikkerhedsmyndighed for jernbanen

Håndtering af sikkerhedsopgaven i praksis

Authors

  • Frede Bjerg Petersen Trafikstyrelsen

DOI:

https://doi.org/10.5278/ojs.td.v11i1.4949

Keywords:

railway safety, safety authority, management and organisation

Abstract

Fra 1.juli 2004 overgik Jernbanetilsynets opgaver på sikkerhedsområdet til Trafikstyrelsen, mens havariopgaverne overgik til Havarikommissionen for Civil luftfart og Jernbane.

Sammenlægningen er bl.a. sket på baggrund af en politisk behandling og et ønske om at skabe forudsætningerne for en mere helhedsorienteret prioritering og regulering af jernbanesektoren og en mere eksplicit afvejning mellem de økonomiske rammer, de politiske ønsker til jernbanetrafikkens kvalitet og omfang og jernbanens sikkerhedsstandard.

Forud for sammenlægningen har et af de store spørgsmål været hvordan man på samme tid kan opnå synergigevinsterne ved at integrere de sikkerhedsmæssige aspekter i de øvrige planlægningsprocesser i Trafikstyrelsen og samtidig tilgodese de særlige krav til uvildigt at kunne træffe afgørelser i sager vedrørende godkendelse og tilsyn.

Paperet beskriver de udfordringer - af bl.a. ledelsesmæssig og organisatorisk art, der har knyttet sig til at integrere de sikkerhedsmæssige aspekter i Trafikstyrelsens opgavevaretagelse.

Downloads

Published

31-12-2004

How to Cite

Petersen, F. B. (2004). Trafikstyrelsen sikkerhedsmyndighed for jernbanen: Håndtering af sikkerhedsopgaven i praksis. Proceedings from the Annual Transport Conference at Aalborg University, 11(1). https://doi.org/10.5278/ojs.td.v11i1.4949