Demonstration af trafikstøj med lydeksempler

Authors

  • Allan Jensen Acoustica – Carl Bro as

DOI:

https://doi.org/10.5278/ojs.td.v11i1.4970

Keywords:

traffic noise, soundscapes, public information, noise demonstrations

Abstract

Det kan være en stor udfordring at formidle information om støj. Samtidig kan en udvikling, hvor trafikstøj næsten udelukkende bearbejdes og beskrives fra skrivebordet betyde, at teknikerne selv mister fornemmelsen for, hvordan støjen opleves i den virkelige verden. Dette er to gode grunde til at arbejde med lydeksempler. Dels kan eksempler fra det lokale lydmiljø benyttes i formidlingen, f. eks. på borgermøder, og dels kan teknikerne selv blive lidt klogere på emnet.

Indlægget på Trafikdage 2004 er først og fremmest bygget op omkring en række konkrete lydeksempler. Dette indlæg beskæftiger sig med baggrunden og introducerer begrebet lydlandskaber. Det er forfatterens opfattelse, at lydmiljøet ikke kun bør betragtes som et spørgsmål om graden af støjgener og bekæmpelse af støj. Lydmiljøet indeholder også kvalitet og gode oplevelser, der har så stor værdi, at de bør beskyttes. Mulighederne for reelt at bekæmpe støj fra trafik kan undertiden forekomme at være lidt nedslående, mens bevarelse og skabelse af gode lydmiljøer er en langt mere opløftende tanke.

Downloads

Published

31-12-2004

How to Cite

Jensen, A. (2004). Demonstration af trafikstøj med lydeksempler. Proceedings from the Annual Transport Conference at Aalborg University, 11(1). https://doi.org/10.5278/ojs.td.v11i1.4970