Trafik- og transportplanlægning i et korridor- og netperspektiv

Tanker og idéer til fremtidig planlægning

Authors

  • Torfinn Larsen Vejdirektoratet
  • Henrik Grell COWI
  • Søren Brønchenburg Vejdirektoratet

DOI:

https://doi.org/10.5278/ojs.td.v12i1.5175

Keywords:

strategic, strategic planning, road planning, corridor study, planning proces, method, performance indicators, transport and planning measures, the state road network, current status and development of a corridor at the state road network, network planning

Abstract

Der er i stigende grad fokus på helhedstænkning og tværgående koordinering i trafik- og transportplanlægningen i Danmark. I udlandet gennemfører flere og flere lande systematiske korridoranalyser, korridorundersøgelser og netundersøgelser med henblik på at optimere trafik- og transportplanlægningen inden for en given korridor, strækning eller i et net.

Kommunalreformen vil på en række områder betyde forandringer, der giver nye og større udfordringer for den strategiske vej- og transportplanlægning i Danmark. Med det ret begrænsede statsvejnet som Vejdirektoratet har bestyret siden 1998, har Vejdirektoratet primært koncentreret sig om statsvejnettets vejstrækninger hver for sig i form af korridorplanlægning. Det nuvæ-rende statsvejnet udgør nemlig ikke et egentligt net - men i overvejende grad en række selvstændigt beliggende korridorer. Det fremtidige større statsvejnet vil derimod udgøre et net med masker, og der vil være langt større variation i vejtyper og trafikmængder. Samtidig stiller amternes nedlæggelse og etablering af nye regionale vejcentre under Vejdirektoratets ledelse nye krav til oparbejdning af et regionalt og centralt planlægningsberedskab, opbygning af nye samarbejdsrelationer for at sikre viden og data til tværgående planlægningsformål, overvejelser omkring fælles kompetenceudvikling og udvikling af nye planlægningsmetoder.

Tanker, idéer og overvejelser omkring ovenstående udfordringer præsenteres i relation til den fremtidige planlægning på statsvejnettet, dels på baggrund af dagens situation og det fremtidige statsvejnet, dels ud fra internationale erfaringer og aktuel relevant planlægning herfra.

Downloads

Published

31-12-2005

How to Cite

Larsen, T., Grell, H., & Brønchenburg, S. (2005). Trafik- og transportplanlægning i et korridor- og netperspektiv: Tanker og idéer til fremtidig planlægning. Proceedings from the Annual Transport Conference at Aalborg University, 12(1). https://doi.org/10.5278/ojs.td.v12i1.5175

Issue

Section

Trafikpolitik og organisation – Klima og planlægning