Internationale erfaringer med anvendelse af GPS- eller GSM- systemet til indsamling af rejsetider fra flåder

Authors

  • Charlotte Holstrøm Vejdirektoratet

DOI:

https://doi.org/10.5278/ojs.td.v13i1.5228

Keywords:

GPS, GSM, floating vehicle data, floating car data, travel times

Abstract

Fra sommeren 2005 til foråret 2006 har Vejdirektoratet gennemført en foranalyse af mulighederne for at anvende GPS- eller GSM-systemet til indsamling af rejsetider fra flåder af køretøjer til såvel dynamiske som historiske formål. Konklusionen er, at GPS-teknologien åbner nye muligheder for at indsamle rejsehastigheder for langt flere vejstrækninger til fremkommelighedskortlægning, planlægningsopgaver og trafikmodeller og på sigt måske til trafikinformation og trafikstyring. Baseret på udenlandske erfaringer vurderes GSM- teknologien dog endnu at være for umoden til at indsamle rejsehastighedsdata af høj kvalitet.

Vejdirektoratet har i juni 2006 besluttet at gå videre med at designe et GPS-pilotprojekt. Pilotprojektet har som hovedmål at indsamle, anvende og evaluere rejsehastigheder via GPS- systemet til brug for fremkommelighedskortlægning, generelle planlægningsopgaver og trafikmodeller. Der forventes også at indgå en afprøvning af, hvor velegnede GPS-data er til dynamisk trafikinformation.

Flådedata indsamlet via GPS- eller GSM-systemet kaldes også FVD (Floating Vehicle Data) og FCD (Floating Car Data). Foranalysen omfatter bl.a. en analyse af interne behov for data, interessentanalyse, internationale erfaringer, sammenligning med andre indsamlingsmetoder og krav til IT-integration. Fokus i dette indlæg er på internationale erfaringer.

Downloads

Published

05-05-2020

How to Cite

Holstrøm, C. (2020). Internationale erfaringer med anvendelse af GPS- eller GSM- systemet til indsamling af rejsetider fra flåder. Proceedings from the Annual Transport Conference at Aalborg University, 13(1). https://doi.org/10.5278/ojs.td.v13i1.5228