Trafikplan for Nordjylland 2009-12

Authors

  • Signe Klintgaard Korac Nordjyllands Trafikselskab
  • Lykke Magelund TetraPlan A/S

DOI:

https://doi.org/10.5278/ojs.td.v16i1.5426

Keywords:

public transport, plan or public transport, Northern Jutland, public transport authority, Northern Denmark

Abstract

Strukturreformen betød nye roller i forhold til den kollektive transport. I Nordjylland var forandringerne dog ikke så store, da den nye model for trafikselskaber meget ligner den der tidligere gjorde sig gældende for NT. Det er trafikselskabets opgave, på vegne af deres ejere, at sikre, at der tilbydes en kollektiv transport af den kvalitet og det omfang, som ejeren ønsker. Region og kommuner bestiller og betaler hhv. regional og lokal kollektiv transport. NT har ansvar for, at kørslen sendes i udbud, og at der opnås den bedst mulige betjening indenfor de givne budgetmæssige rammer.

Strukturreformen har betydning for behovet for kollektiv transport. Nye administrative grænser gør sig gældende. I forhold til de tidligere amter er Sydthy, Thisted, Hanstholm og Morsø kommuner samt størstedelen af Aalestrup og Mariager kommuner nu en del af Region Nordjylland. De nye sammenlægningskommuner giver nye udfordringer til den kollektive bustransport. Ændringer i skolestruktur, lokalisering af kommunecentre osv., har betydning for hvor busserne skal køre.

NT skal ifølge ”Lov om Trafikselskaber” (pr. 1.1.2007) hvert fjerde år udarbejde en kollektiv trafikplan, som opfølgning på den nationale jernbaneplan. Dette er den første. Den kollektive trafikplan skal naturligvis forholde sig til togtransporten i området samt spørgsmålet om, hvordan busser og tog spiller sammen. Kun en meget begrænset del af busturene i Nordjylland, skønsmæssigt omkring 5 %, er imidlertid ture til eller fra en togrejse. En væsentlig del af planens fokus rettet mod bustransporten i al dens mangfoldighed.

Planens hovedformål er:

  • At skabe et fælles vidensgrundlag om udvikling, marked og kunder
  • At beskrive tilgængelighed og service
  • At formulere overordnede mål og visioner
  • At formulere en overordnet plan, som kan omsættes i konkrete omlægninger af ruter mv.

Downloads

Published

31-12-2009

How to Cite

Korac, S. K., & Magelund, L. (2009). Trafikplan for Nordjylland 2009-12. Proceedings from the Annual Transport Conference at Aalborg University, 16(1). https://doi.org/10.5278/ojs.td.v16i1.5426