Screening af S‐togsbetjening til Roskilde og Helsingør

Authors

  • Jens W. Brix Trafikstyrelsen
  • Jakob Møldrup Petersen Trafikstyrelsen

DOI:

https://doi.org/10.5278/ojs.td.v1i1.5559

Keywords:

S-train, Roskilde, Helsingør, strategic analysis

Abstract

Trafikstyrelsen har gennemført en screening af mulighederne for at udvide S‐togsbetjeningen til Helsingør og Roskilde. Her er forskellige løsningsmuligheder undersøgt og evalueret i en samfundsøkonomisk analyse.

Resultaterne viser, at man kan sigte efter ibrugtagning i 2020, hvor man bør satse på en fuld ombygning til S‐baneteknologi. Derved undgås en fremrykket udskiftning og overflødiggørelse af nuværende S‐tog. Desuden kan ombygningen billiggøres ved at udnytte en option i Signalprogrammet om udførelse af S‐ banesignaler i stedet for fjernbanesignaler på de pågældende strækninger. Dette vil kræve endelig beslutning senest i 2014 og dermed snarlig igangsætning af et målrettet videre undersøgelsesforløb.

Hvis man ikke ønsker dette, kan man i stedet sigte efter ibrugtagning omkring 2030, hvor man snarere bør satse på en 2‐systemløsning med indsættelse af en ny type S‐tog, der kan håndtere begge tekniske systemer. Derved undgås en kostbar ombygning af baneanlæg. Anskaffelse af 2‐systemmateriel skal da ske i sammenhæng med en udskiftning af nuværende S‐tog i perioden 2026‐2036, hvilket formentlig kræver endelig beslutning omkring 2020.

Begge muligheder har god samfundsøkonomi.

Downloads

Published

31-12-2011

How to Cite

Brix, J. W., & Petersen, J. M. (2011). Screening af S‐togsbetjening til Roskilde og Helsingør. Proceedings from the Annual Transport Conference at Aalborg University, 18(1). https://doi.org/10.5278/ojs.td.v1i1.5559