Screeningsanalyse: Nærbane Ribe-Esbjerg-Varde- Oksbøl

Authors

  • Peter Raben Nebeling Vej & Park, Esbjerg Kommune

DOI:

https://doi.org/10.5278/ojs.td.v1i1.5687

Keywords:

suburban railway, analysis, public transport, train service, mobility, Esbjerg, BRamming, Ribe, Varde, Oksbøl

Abstract

Esbjerg og Varde kommuner har sammen med Sydtrafik, med COWI som rådgiver, gennemført en screeningsanalyse af mulighederne for at etablere en nærbane. Analysen vurderer potentialet for en nærbane på strækningen Ribe- Bramming-Esbjerg-Varde-Oksbøl, der binder de største byer sammen i Esbjerg og Varde Kommuner. De fem største byer på Nærbanen har over 100.000 indbyggere tilsammen.

Overordnet har analysen vist, at Nærbanen er et samfundsøkonomisk godt projekt.

I denne artikel præsenteres nærbaneanalysen, herunder de tre opstillede scenarier for udbygningen af en nærbane, der udnytter det eksisterende skinnenet, samt de afledte effekter. Scenarie 1 omfatter gennemgående tog og faste minuttal, mens scenarie 2 omfatter fast halvtimes drift, som i scenarie 1, udvidet med halvtimesdrift Oksbøl-Varde, hvor tog fra Skjern sammenkobles med toget til Oksbøl. Med scenarie 3 etableres fast 20 minutters drift på hverdage kl. 6-18 i et S-togslignende koncept.

Endeligt belyses relationen til udviklingen og investeringen i øvrige jernbaneprojekter samt fordelene og ulemperne ved samarbejdsformen omkring analysens udarbejdelse.

Downloads

Published

31-12-2013

How to Cite

Nebeling, P. R. (2013). Screeningsanalyse: Nærbane Ribe-Esbjerg-Varde- Oksbøl. Proceedings from the Annual Transport Conference at Aalborg University, 20(1). https://doi.org/10.5278/ojs.td.v1i1.5687