Cyklisters sikkerhed ved krydsning af letbane i signal- og vigepligtsregulerede kryds

Authors

  • Stine Sonne Via Trafik Rådgivning A/S
  • Lise Holm Metroselskabet I/S

DOI:

https://doi.org/10.5278/ojs.td.v1i1.5753

Keywords:

traffic safety, planning, crossing, cyclist safety

Abstract

Projektets omdrejningspunkt er sikkerhed for cyklister ved krydsning af veje, hvor man ønsker at anlægge letbanetracé. Undersøgelsen tager afsæt i Ring 3 omkring København, hvor en letbane forventes åbnet i 2021. Vi har undersøgt hvilke tiltag, der kan være med til at forbedre sikkerheden for cyklister i signal- og vigepligtsregulerede kryds, når cyklisterne skal krydse både kørebane og letbanetracé.

I 2013 udgav Metroselskabet I/S i samarbejde med Via Trafik Rådgivning A/S et katalog, som behandler sikkerheden for krydsende fodgængere udenfor krydsområder. I 2014 har vi arbejdet på et tilsvarende katalog for cyklister, men som også omfatter kryds. Fokus er især på de bløde trafikanter, for det er dem, der kommer alvorligst til skade i konflikter med den øvrige trafik.

Når letbanen indføres i den levende by, giver det en række udfordringer i forhold til trafiksikker integration både i kryds og på strækninger. Risikoen for konflikter mellem forskellige trafikarter er høj, for typisk følger letbanen de større trafikkorridorer i byen, hvor der i forvejen er tæt og blandet trafik. Det er derfor en udfordring at få samspillet mellem især de bløde trafikanter og letbanen til at fungere optimalt. Vores undersøgelse er et bidrag til optimeret planlægning og projektering af gode og trafiksikre løsninger for letbaner i tæt by. Hensigten er, at fremkommeligheden for de enkelte trafikantgrupper afvejes med trafiksikkerhedsmæssige forsvarlige løsninger, som tilpasses stedet.

Downloads

Published

31-12-2014

How to Cite

Sonne, S., & Holm, L. (2014). Cyklisters sikkerhed ved krydsning af letbane i signal- og vigepligtsregulerede kryds. Proceedings from the Annual Transport Conference at Aalborg University, 21(1). https://doi.org/10.5278/ojs.td.v1i1.5753